Klimaforandringer og bygningsarbejdere
Hvordan påvirker klimaforandringerne bygningsarbejdere globalt? I denne film tager murersvend Emil Olsen til Indien for at undersøge emnet. Indien og de nærliggende lande mærker konsekvenserne af klimaforandringer, oversvømmelser og tørke.
Hvordan oplever de indiske bygningsarbejdere forurening og klimaforandringer? Kan byggeriet i Indien være mere bæredygtigt?
Indien er et af de lande hvor klimaforandringerne virkelig kan mærkes. Monsunen, der er afgørende for Indiens landbrug, har oplevet forandringer. Uregelmæssige monsunmønstre, forsinkede regntider og intensiv regn resulterer i oversvømmelser. Samtidig lider områder, der er ramt af tørke, under vandmangel og dårlige landbrugsforhold.
Både regn og hede
Under murersvend Emil Olsens besøg i Indien kunne monsunen mærkes. Der var delvise oversvømmelser i enkelte delstater og otte mennesker omkom. Mange af boligerne i Kolkata er bygget tæt på Ganges-floden og risikoen for oversvømmelse ligger derfor latent.
Samtidig var heden ekstrem. Den lokale fagforeningsorganisator Debanjan Chakbarti udtalte:
“Vi har aldrig oplevet sådan en varme før, 45 grader. Det betyder, at mange arbejdere bliver syge af at arbejde i den hede og det har en betydning for at de så ikke kan have fx hjelme og andet sikkerhedsudstyr på”.
Arbejde under intense varmeforhold kan føre til solstik, dehydrering og i værste fald varmeudmattelse. Dette forværres af manglen på adgang til rent vand og ordentlige hvilefaciliteter på byggepladser.
Mere miljøvenlige byggematerialer?
Brugen af giftige byggematerialer der indeholder asbest er, ifølge den lokale fagforening, blevet mindre. På en lokal byggeplads i Delhi talte Emil Olsen med bygge-entreprenøren, repræsentant for firmaet TaTa. Han sagde, at de benytter AAC-blokke, som stammer fra genanvendeligt materiale.
Der dog endnu lang vej igen for Indiens byggesektor. Omkring 17% af Indiens totale drivhusgas-udledning stammer fra byggesektoren.
Konsekvenserne af klimaforandringerne er ekstremt håndgribelige i Indien og er altså ikke en bekymring som alene eksisterer i rigere lande som Danmark.
